Häxan – Camilla Läckberg
Boktips / augusti 1, 2017

”Häxan” av Camilla Läckberg, är den tionde boken i Fjällbäckaserien. Fjällbäckaserien är populär och uppskattad i alla delar av världen och boken ”Häxan” har blivit en favorit bland flera läsare. Då Linnea (4 år) försvinner strax utanför Fjällbacka uppstår tragiska minnen och tankar hos alla byborna. En identisk händelse hade uppstått 30 år tidigare som resulterade i att den försvunna flickan senare hittades mördad. Då anklagades två unga 13-åriga flickor för att ha kidnappat och mördat henne. De skyldiga flickorna slapp dock fängelsestraff på grund av deras ringa ålder. Denna gång vägrar Fjällbackaborna ignorera det faktum att Linnea hade försvunnit, och deltar därmed aktivt i sökandet efter den unga oskyldiga flickan. Senare hittar Fjällbackaborna henne helt naken, precis där den döda flickan hittades för trettio år sedan. Hela byn drabbas av skräck och rädsla. I denna bok får vi följa med hur polisen Patrik Hedström och författaren Erika Falck hanterar situationen och kämpar för att hitta alla svar bakom de mystiska och onda mysterierna. Finns det något samband mellan fallen? Är flera Fjällbackabor i fara? Tanumshedepolisen arbetar för att lösa mysteriet och till deras hjälp får de författaren Erica Falck. Erica hade länge skrivit en bok som handlar om det…

Björnstad – Fredrik Backman
Boktips / juli 9, 2017

Den otroliga berättelsen som handlar om vänskap, idrott, brott och hat är en fantastisk bladvändare. Romanen innehåller inget onödigt och har absolut inget filter. Vissa särskilda meningar i romanen är precis som en knytnäve rakt i själen. Romanen berättar om hur mycket ett idrottslag eller en viktig match kan betyda för en lidande stad och hur mycket en sport verkligen kan betyda för en familj. Björnstad, den första delen av serien, handlar om ett litet område med stora drömmar. Det finns ingen lek, allting är blodigt allvar och är slutligen på liv eller död. Unga killar som bär hela staden på sina axlar, tonårsflickor vars vänskap inte kan förstöras och ett oförsvarligt brott finns alla med i berättelsen. Förutom detta berättar romanen även om hur ett samhälle kan blunda och vända huvudet åt ett annat håll, om de hemska sakerna människor är beredda att göra för att bli framgångsrika, och även om hur långt man är villig att gå för skydda sina nära och kära. I berättelsen finns flera oerhört intressanta personligheter och karaktärer: Peter, som åker tillbaka hem efter en framgångsrik karriär som hockeyproffs för att hjälpa sin moderklubb. Mira, som är mamma till Maya, slits mellan en karriär…

Min fantastiska vännina – Elena Ferrante
Boktips / juni 22, 2017

Under 50-talets Neapel i ett litet hyreshus växer flickorna Lila Cerrullo och Elena Greco upp som bästa vänner. Våldet, i form av avrättningar och mord, speglar efterkrigstidens hungriga Italien. Av de två flickorna är Lila den modiga, snabbtänkta och elaka ledaren som alltid ska ligga steget framför Elena. Både som skolelev och vän. I skolan formas en framtid som kommer vara betydligt bättre än deras nuvarande livssituation men Lila tvingas hoppa av studierna och blir bortgift till sonen av en mördad maffiaboss. Elena blir däremot kvar och satsar stenhårt på utbildningen med en dröm om att skriva. De båda har en outsagd dragning till Nino Sarratore och blir därmed omedvetet varandras rivaler. Även Nino växer upp i samma hyreshus och är intelligent fast saknar ambitioner. Senare i liver kommer han däremot spela en stor roll i både Lilas och Elenas liv. Den storslagna romaneposen från Elena Ferrantes som är uppdelad i fyra delar startar när de båda flickorna redan är 66 år och Lila är spårlöst försvunnen. Som ett försök att få tag i Lila börjar Elena med romanen om dessa två flickors sammanflätade liv.

Toner i natten – Jojo Moyers
Boktips / maj 15, 2017

I denna klassiska Moyes-roman får vi möta karaktärer fulla av liv, fascinerande livsöden och fängslande intriger. För stunden så är Isabels liv hur bra som helst. Hon är violinist i en känd symfoniorkester, har två barn, en vacker man och en lägenhet i centrala London. Några sekunder senare har livet rasat ihop och hon står helt ensam. Mitt i alltihopa ärver Isabel en stor herrgård och när hennes granne Matt snällt föreslår att han ska ta hand om all renovering så tackar hon snabbt ja. Denna nystart på Isabels liv visar sig dock vara jobbigare än vad man kan tänka sig. Grannen Mat och hans fru har nämligen en egen agenda vad som gäller renoveringen. Nicholas Trent som arbetar med fastigheter ser Isabels herrgård som vägen till rikedom. Livet rasar ihop en gång till efter att Isabel och hennes barn flyttat in i herrgården. Med sina humana romaner har Jojo Moyes gjort avtryck på många svenskars hjärtan. Toner i natten kommer inte göra dig besviken.

Syndafloder – Kristina Ohlsson
Boktips / maj 4, 2017

Vid en fåtölj framför braskaminen sitter en man skjuten i bröstet. Av någon anledning så har han sin dotters vigselring på lillfingret. En bit bort i samma stad letar en begravningsentreprenör efter sin broder. En broder som ingen annan verkar bry sig är borta och som han är rädd är försvunnen för gott. Under tiden som allt detta händer kämpar en kvinna mot sin man som blir allt farligare. Det börjar bli svårare för henne att skydda sig själv och sina barn. Alex Recht och Fredrika Bergman tror att fallen har något gemensamt och det leder dem in i en cirkel av spår. Vad är de fallen har gemensamt? Och varför verkar det som att gärningsmannen alltid är två steg framför? Syndafloder är en kriminalroman som är både intensiv och gripande. Det är den sjätte boken i serien av den framgångsrika och hyllade författaren Kristina Ohlsson.

Månadens bok – Kaninjägaren – Lars Kepler
Boktips , Månadens bok / maj 1, 2017

Kepler är tillbaka med ännu en spännande bok! Kaninjägaren är uppföljaren till den förra succéboken Stalker. Efter två långa år på Kumlaanstalten tas Joona Linna in på ett hemligt möte. Den här gången behöver polisen nämligen hans hjälp med att stoppa en gåtfull mördare som går under namnet Kaninjägaren. Det enda offren har gemensamt är att de hört en ramsa om kaniner läsas upp av ett barn precis innan mördaren dykt upp. Mitt i allt som händer så hamnar kändiskocken Rex Müller. Müller har sett fram emot tre lugna veckor tillsammans med sin son Sammy som han träffar allt för sällan. Lugnt blir det dock inte utan de två kommer behöva kämpa för sina liv. Författaren Lars Kepler har återigen producerat en oerhört spännande bladvändare där vi får följa kommissarien Joona Linna. Kaninjägaren är en bok som är lätt att fastna i.

Glöm mig – Alex Schulman
Boktips / april 27, 2017

I den här romanen av Alex Schulman får läsarna följa med i sökandet efter försoning med sin mamma som är alkoholist. Det är sommar och Alex är på sin mors lantställe. Han har som mål att få henne gå med på inskrivning på en avvänjningsklinik. Det får vara nog nu. Han vill ha sin glada mamma från barndomen tillbaka. Vad gick fel? Vad hände mellan dem? Läsarna får följa förhållandet mellan mor och son ända från barndomen genom Alex plågsamma tillbakablickar. Man får se hur sprickan mellan de båda växer och blir som störst samtidigt som man följer Alex desperata strävan mot att kunna laga relationen. Boken är väldigt personlig och oerhört gripande. Den skildrar problematiska relationer och behovet av försoning. ”Skickligt beskrivet, Schulman tar oss väldigt nära smärtan.” Jenny Morelli, Svenska Dagbladet

Störst av allt – Malin Persson Giolito
Boktips / april 14, 2017

Störst av allt har blivit utsedd till 2016 bästa deckare av Svenska Deckarakademin. Ett samhälle som håller på att glida isär. De välbeställdabehöver aldrig träffa de utsatta. Förutom på Djursholms allmänna gymnasium. För fem ungdomar och en ovetande lärare så slutar det i katastrof. Maja, 18 år, ställs inför rätten. ”Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet.” Denna deckare av Malin Persson Giolito är en hård rättegångsthriller, spegling av ett fördömt samhälle och en bild av en ung människas tankar. Störst av allt får en att tänka till en extra gång vad som gäller straff, försoning, skuld och ansvar. Det är en riktigt bra bok som är otroligt bra berättad. Få författare som lyckas så här bra.